Slide NIVAL BOUTIQUE HOTEL

Η ΣΙΦΝΟΣ

 
Η Σίφνος είναι ένα στολίδι του Αιγαίου που φημίζεται για την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική και την πρωτότυπη ομορφιά του. Στη Σίφνο συνδυάζονται η εξαιρετική Ελληνική γαστρονομία και η μοναδική γραφικότητα των Κυκλάδων. Είναι ο τόπος, όπου η λαϊκή τέχνη συναντάει την παράδοση και το απαράμιλλο κάλλος του Αιγαιοπελαγίτικου τοπίου. Ο πλούτος του νησιού χάρη στα χρυσωρυχεία, τα αργυρωρυχεία και την ανάπτυξη της κεραμικής τέχνης, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, χαρίζει στο νησί το υψηλό επίπεδο παροχών, υπηρεσιών και υποδομών. Οι παραλίες της είναι μοναδικές και μπορούν να ικανοποιήσουν όλες τις προτιμήσεις, ενώ το πηγαίο αίσθημα φιλοξενίας των ντόπιων βοηθάει τον επισκέπτη να νιώσει αμέσως οικεία κι ευχάριστα.

Καλή διαμονή!
 
 

Το ταξίδι ξεκινάει από την Απολλωνία, την πρωτεύουσα της Σίφνου που προσφέρει πολλές επιλογές για διασκέδαση, αλλά και αναδρομή στη σιφνέικη παράδοση. Το χωριό της Απολλωνίας έχει πάρει το όνομά του από το θεό Απόλλωνα και χαρακτηρίζεται ως παραδοσιακός και προστατευόμενος οικισμός. Στην πλατεία Ηρώων υπάρχει το Λαογραφικό Μουσείο Σίφνου του Συνδέσμου Σιφνίων, στο οποίο εκτίθενται αντικείμενα της καθημερινότητας των Σίφνιων από τα αρχαία χρόνια. Πολύ δημοφιλές σημείο είναι το «Στενό», ένα γραφικό μονοπάτι, σημείο συνάντησης για διασκέδαση τα βράδια, αφού εκεί βρίσκονται αρκετά μαγαζιά για ποτό και φαγητό.

Η Παναγία Χρυσοπηγή είναι προστάτιδα της Σίφνου από το 1964 και έχει πραγματοποιήσει πάνω από 35 θαύματα. Η εκκλησία βρίσκεται πάνω στον ιερό βράχο της Παναγίας, στο Ακρωτήρι Πέταλος, που το ενώνει μία μικρή γέφυρα με το υπόλοιπο νησί της Σίφνου. Το σημείο αυτό αποτελεί ένα από τα πιο φημισμένα και όμορφα τοπία στη Σίφνο που επιβάλλεται να επισκεφθείτε.

Στην εκκλησία βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, της οποίας το όνομα οφείλεται στον Παρθένιο Χαιρέτη, έναν Κρητικό, που είχε καταγράψει όλα τα θαύματα της Παναγίας το 1677. Χάρισε στην Παναγία το όνομα Χρυσοπηγή, καθώς είχε ασκητέψει στη Μονή Χρυσοπηγή Χανίων προτού επισκεφθεί τη Σίφνο.

Η Εκκλησία γιορτάζει την ημέρα της Αναλήψεως, δηλαδή 40 ημέρες μετά το Πάσχα, με μεγάλες τιμές και γλέντι μέχρι πρωίας, προσελκύοντας πολυάριθμους πιστούς και προσκυνητές.

Το αρχοντικό χωριό του Αρτεμώνα είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο παραδοσιακά χωριά της Σίφνου, με κύριο χαρακτηριστικό τα κλασικά κυκλαδίτικα σπίτια με τις προσεγμένες αυλές και τα πανέμορφα άνθη τους. Το όνομα του χωριού προέρχεται από τη θεά Άρτεμις, και μάλιστα, κατά την αρχαιότητα, υπήρχε ναός λατρείας της στο σημείο όπου σήμερα βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας Κόγχης. Η θέα από τα υψηλότερα σημεία του Αρτεμώνα είναι μαγευτική, ενώ υπάρχουν διάφορες επιλογές σε εστιατόρια, φούρνους και παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία. Το καλοκαίρι λειτουργεί η λαογραφική έκθεση «Ιωάννης Ατσόνιος» του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου με τίτλο «Εμείς παλιά στα σπίτια μας» και αξίζει να την επισκεφθείτε.

Στον Αρτεμώνα, κάθε Σεπτέμβρη, διοργανώνεται το ξακουστό τριήμερο Φεστιβάλ Κυκλαδίτικης Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές», το μοναδικό στις Κυκλάδες. Συμμετέχουν όλα τα νησιά των Κυκλάδων και κάποια από το υπόλοιπο Αιγαίο. Παρουσιάζουν τα τοπικά προϊόντα, τα πιάτα και τις συνταγές τους και οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τις νοστιμιές δωρεάν, γνωρίζοντας έτσι άμεσα την παράδοση στην κουζίνα του κάθε νησιού. Παράλληλα, λαμβάνουν χώρα διαγωνισμοί μαγειρικής και μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις. Αξίζει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε τα παρακάτω προϊόντα της Σίφνου:

  • Σιφνέικη ρεβιθάδα στο φούρνο
  • Μαστέλο – πρόκειται για κεραμικό σκεύος μέσα στο οποίο ψήνεται ντόπιο κατσικάκι ή αρνάκι με κρασί
  • Ρεβιθοκεφτέδες
  • Καπαροσαλάτα
  • Γυλωμένη μανούρα (τυρί καλυμμένο με γύλη, δηλαδή κατακάθια κρασιού)
  • Λωλή (γλυκιά κολοκυθόπιτα)
  • Κουλουράκια γλυκάνισου
  • Μπισκοτάκια βουτύρου 
  • Αμυγδαλωτά 
  • Λουκούμια 
  • Μπουρεκάκια

Το Βαθύ είναι χωριό και ταυτόχρονα μία από τις μεγαλύτερες αμμώδεις παραλίες της Σίφνου. Είναι γνωστό για τα «κρινάκια της άμμου», τα οποία είναι προστατευόμενα και ανθίζουν κάθε χρόνο τον Αύγουστο. Το Βαθύ είναι γνωστό για τους αγγειοπλάστες του, γι’ αυτό εδώ υπάρχουν πολλά αγγειοπλαστεία. Στην παραλία υπάρχει ένα μικρό εκκλησάκι, των Ταξιαρχών, το οποίο γιορτάζει τρεις φορές μέσα στο χρόνο, Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο. Από το Βαθύ ξεκινούν πολλές διαδρομές για πεζοπορία με κύρια αυτή προς την περιοχή της NATURA. Μία έκταση περίπου 20.000 στρεμμάτων έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Φυσικών Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000. Η περιοχή αυτή είναι σε ύψος περίπου 150 μέτρων και φιλοξενεί 39 είδη πτηνών και 19 σπάνια ενδημικά είδη ζώων και φυτών.

Οι Καμάρες είναι το λιμάνι της Σίφνου. Εδώ υπάρχουν διάφορα καταστήματα, εστιατόρια έως και χώροι κατασκήνωσης. Η παραλία «Καμάρες» είναι βραβευμένη με γαλάζια σημαία, αμμώδης, με βλάστηση και τα γνωστά «κρινάκια της άμμου». Από τις Καμάρες ξεκινούν, επίσης, διαδρομές για πεζοπορία προς τη NATURA, τη Μαύρη Σπηλιά και τις Κορακιές. 

Κάνοντας μία βόλτα στο γραφικό οικισμό του Κάστρου, γνωρίζετε την αρχαία πρωτεύουσα της Σίφνου. Είναι η πιο γραφική και ιστορική περιοχή του νησιού. Το όνομα προέρχεται από τον σχηματισμό των κτηρίων, που μοιάζουν με κάστρο, ενώ η μορφολογία του οικισμού έχει αμυντικό χαρακτήρα. Προτού ο επισκέπτης εισέλθει στο Κάστρο συναντάει έξι «λότζιες» , δηλαδή πύλες. Στο μεσαιωνικό πυρήνα της περιοχής υπάρχει το Αρχαιολογικό Μουσείο Σίφνου, με συλλογές του περιλαμβάνουν γλυπτά, κεραμικά και νομίσματα της αρχαιότητας και της ρωμαϊκής εποχής.  Μέσα στο Κάστρο, βρίσκονται μάρμαρα, κολώνες και σαρκοφάγοι από την αρχαιότητα. Ακολουθώντας το μονοπάτι βόρεια του Κάστρου, θα βρείτε την Παναγία Πουλάτη και τους «Επταμάρτυρες», σημείο απερίγραπτης ομορφιάς, αλλά και ιδανικό μέρος για δροσερές βουτιές. 

Η Χερρόνησος βρίσκεται 15 χιλιόμετρα από την Απολλωνία και είναι ένα γραφικό ψαροχώρι με διάφορα μαγαζάκια και ένα εργαστήριο αγγειοπλαστικής. Στο λόφο της Χερρονήσου βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, καθώς και απομεινάρια από έναν αρχαίο πύργο.

Ο Φάρος πήρε το όνομά του από τον αρχαίο πύργο, ο οποίος βρισκόταν πάνω στην παραλία, σαν φάρος. Είναι απάνεμο λιμανάκι και ψαροχώρι. Εδώ υπάρχει ένα μικρό θεατράκι, όπου πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις, καθώς και τρεις μικρές αμμώδεις παραλίες.

Συνεχίζοντας τη βόλτα στις αρχαιολογικής σημασίας περιοχές του νησιού, αξίζει να επισκεφθείτε την Μυκηναϊκή Ακρόπολη στη Μονή του Αγίου Ανδρέα Σίφνου. Η αρχαία ακρόπολη βρίσκεται δίπλα στο εκκλησάκι και έχει ένα μικρό αρχαιολογικό μουσείο. Η θέα από την κορυφή του λόφου είναι μαγευτική και αξίζει σίγουρα να συμπεριληφθεί στις φωτογραφικές αναμνήσεις σας.

Στην Καταβατή υπάρχει η Παναγία Αγγελόχτιστη, μία εκκλησία με ιδιαίτερη σημασία, καθώς η παράδοση τη θέλει να χτίστηκε από Αγγέλους. Επίσης, στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί προς το Βαθύ, είναι χτισμένο το μοναστήρι των Φυρογείων, το οποίο κατέχει το βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Europa Nostra». 

Slide SOCIAL

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ


 
                   
Book Now